paracord zsinór

Mi is az a paracord zsinór?

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend férfiak és nők körében egyaránt a paracord zsinór, amelyből csodálatos, egyedi és strapabíró ékszereket lehet készíteni. Lássuk, mitől annyira különleges ez az anyag és mi mindent lehet megálmodni a segítségével?

Milyen anyag a paracord?

Ez egy olyan műanyag zsinór, amely annak ellenére, hogy egy küldő köpenyből és egy belső magból áll, kifejezetten könnyű. Ez nem véletlen, hiszen az eredeti célja az volt, hogy ejtőernyőkhöz használják függesztő kötélként. Ám hamar rájöttek, hogy számos más esetben is hasznosítható ez az anyag. Hiszen amellett, hogy nagyon könnyen csomózható, remekül ellenáll az UV sugárzásnak, nem foszlik és szinte soha nem szakad szét. Vagyis lehet belőle ruhaszárító, felerősíthetsz vele tárgyakat, alkalmazhatod horgászat során, készíthetsz a segítségével kés markolatot, de akár póráz vagy ékszer is készülhet a segítségével. Hatalmas előnye továbbá, hogy nagyon gyorsan szárad és egyszerűen tisztítható. A Mad Max című film egyébként nagyot dobott az ebből az anyagból készült karkötők népszerűségén, ugyanis 2015-ös alkotás alkotásbanTom Hardy karaktere, a főszereplő viselte ezt az ékszert. A lesifotók pedig arról árulkodnak, hogy később a hétköznapok során sem vált meg tőle és előszeretettel hordja.

Több típusa létezik

Főként a vastagság és a színek terén van különbség a különböző zsinórok között. Ugyanis létezik 2 milliméteres és 4 milliméteres verzió is, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak a citromsárgától kezdve a narancssárgán át a feketéig. Vagyis gyakorlatilag lehetetlen, hogy valaki ne találja meg e szépségek között a számára leginkább megfelelőt.

Kiegészítők paradord ékszerek készítéséhez

Ma már számos különböző kiegészítő is létezik, amelyek egytől egyig azt a célt szolgálják, hogy minél egyszerűbben készíthess egyedi és igényes ékszereket, legyen szó egy karkötőről vagy éppen nyakláncról. Ha megvannak a megfelelő kiegészítők, bátran fűzheted, fonhatod, csomózhatod, míg pontosan úgy nem fest, mint amilyet elképzeltél. Mivel a paracord zsinórok műanyagból készültek, érdemes elégetni a végüket óvatosan egy öngyújtó segítségével amikor kész a mű, így biztosan tartós lesz a végeredmény. Fontos tudni, hogy egyetlen karkötő elkészítéséhez akár több méternyi zsinórra is szükség lehet, így mindenképpen érdemes e téren előre gondolkozni, nehogy menet közben derüljön ki, hogy nem elég az anyag.

Csatok és karabinerek

Amiatt sem kell aggódnod, hogy a kész karkötőt vagy nyakláncot miként rögzíted majd viselés közben, ugyanis a gyártók erre is gondoltak. Számos különböző méretű és színű, csat, valamint karabiner vásárolható már, amelyek kifejezetten a paracord zsinórokhoz lettek kitalálva. Segítségükkel gyerekjáték az alkotások késszé tétele.

Sokan hamisítják

Sajnos jellemző, hogy sokan hamisítják a paracord zsinórokat, így érdemes mindenképpen megbízható helyről vásárolni. Ugyanis a silány utánzatok nem UV állók, nem elég tartósak, ráadásuk sokkal könnyebben tönkremennek, mint a gyakorlatilag szétszakíthatatlan eredet típusok.