Virágok archiválása

A virágok „archiválása”

A virágok tartósítása olyan ősi gyakorlat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megőrizzük a virágok szépségét és varázsát hosszú időn át. A tartósítás nemcsak a virágok élettartamát növeli meg, hanem egyedi dekorációs lehetőségeket is kínál otthonunkban, irodánkban vagy különleges eseményeken. A modern technológiák és hagyományos módszerek kombinációja ma már számos lehetőséget kínál a virágok tartósítására. A közelgő anyák napja kapcsán szüksége lehet erre édesanyánknak is, hiszen egy saját magunk által készített szívhez szóló csokor, vagy akár az utolsó pillanatban a leggyorsabb virágküldő webáruház révén kézbesített különleges kompozíció  méltó lehet a megörökítésre. Lássuk, milyen virágtartósítási módszerek állnak rendelkezésünkre!

Préselés

Talán első, ami eszünkbe jut a módszerek közül a régi, jó bevált virágpréselés, általában egy kéznél levő vastagabb, nehezebb könyvben. A préselt virágok kiválóan alkalmasak képek, könyvjelzők vagy egyéb dekorációs tárgyak készítésére és igen esztétikusak lehetnek. A módszer hátránya viszont, hogy bár a szín megmaradhat, a forma kétségkívül sérül, amivel ráadásul együtt jár az is, hogy a végeredmény igencsak kényes, törékeny lesz.

Szárítás

A szárítás az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer a virágok tartósítására. Ez a folyamat magában foglalja a virágok víztartalmának eltávolítását, ami megakadályozza a baktériumok és penészgombák elszaporodását.

Lógatásos szárítás

Ez a módszer a virágok fejjel lefelé történő lógatását jelenti egy száraz, sötét helyen, ahol a levegő szabadon keringhet körülöttük. Ez a technika különösen jól működik a rózsa és, mint ismert, a levendula esetében.

Szilika-gél használata

Léteznek ma már a fent említett hagyományos módszereken kívül modernebb megoldások is: a virágboltokban kapható, speciálisan erre a célra készített szilika-gél segítségével gyorsan és hatékonyan lehet szárítani a virágokat anélkül, hogy elveszítenék formájukat vagy színüket. Ez utóbbi problematika különösen is érintheti lógatva szárított társaikat.  A virágokat ebben az esetben szilika-géllel töltött dobozba helyezzük és lezárjuk. A gél elvonja a nedvességet, miközben megőrzi a virág természetes megjelenését.

Glicerinezés

Az újabb keletű glicerinezés során a virágok szöveteibe glicerint juttatnak, és ezzel váltják ki a vizet, így a virágok lágyak és rugalmasak maradnak a „szárítás” után is. Ez a módszer különösen alkalmas levelek és más zöld növények tartósítására.

Gyantába öntés

Bár a gyantát már az ókorban is ismerték és alkalmazták praktikus tulajdonságai, például vízhatlansága miatt, de a gyantába, ebben az esetben műgyantába öntés egy igazi modern technológia, amely lehetővé teszi a virágok háromdimenziós, teljesen élethű megőrzését. A virágokat ebben az esetben átlátszó, legtöbbnyire víztiszta, színtelen gyantába helyezik, amely megkeményedik és tartós védőréteget, egyszersmind vákuumot képez körülöttük, így akadályozva meg a bomlási folyamatokat. Ez a módszer különösen alkalmas ékszerek vagy más dekoratív tárgyak készítésére.

Vákuumfagyasztás

A vákuumfagyasztás, vagy más neveken liofilizálás, fagyasztva szárítás szintén egy viszonylag új technika, amely során a virágokat először megfagyasztják, majd légmentes környezetben eltávolítják belőlük a vizet. Ez a forradalmi új módszer rendkívül hatékonyan őrzi meg a virágok természetes formáját, színét és szerkezetét.

És egy szó szerint eszmei állapot: a fénykép

A fenti, fizikai tartósítási módszerek mellett említsük meg azt az egyszerűség és minimalizmus most divatos elveibe is illeszthető megfontolást, amikor a kapott csokrokat nem tényleges valójukban őrizzük meg, hanem fényképeket készítünk róluk, amiket azután albumba is rendezhetünk vagy ki is nyomtathatunk. Kétségtelenül ezzel tudjuk leghitelesebben megörökíteni a virágokat azon frissességükben, ahogy kaptuk őket.

Mint láttuk, a virágok tartósítása különféle módszerekkel lehetséges, attól függően, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni. A hagyományos szárítástól és préseléstől a modern gyantába öntésig és vákuumfagyasztásig számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy megőrizzük a virágok szépségét fizikai valójukban. Ezek a tartósítási technikák nemcsak lehetővé teszik számunkra, hogy hosszabb ideig élvezzük a virágok látványát, hanem kreatív dekorációs és ajándékozási lehetőségeket is kínálnak. Az oldalt látogató digitális nomádok pedig bizonyára örülnek, hogy nemcsak fizikai, hanem elektronikus módja is van ajándékuk megörökítésének, amit, ha teljesen modernek és digitálisak akarnak lenni, egyenesen az internetről rendelhetnek meg, hiszen online virágküldés Budapest és más települések esetében is elérhető.