napi tv műsor

A televíziózás régen és most

Talán a legnagyobb tömegkommunikációs médium napjainkban a televízió. De nem csak a tv műsor fogyasztás változott hatalmasat, hanem a programkínálatban is óriási fordulat következett be.

Először is megjelentek a tematikus csatornák a köztévé mellett. Másodszor a leközlő hangulatot felváltotta az interaktív digitális televíziózás, ami lassan elkezd hasonlítani az internetes felületekhez. A napi tv műsor kiválasztásához már nagy időpazarlás a csatornákat váltogatni, hiszen az online műsorújság kifejezetten felhasználóbarát.

Hazánkban a televíziós kísérletek 1919-ben kezdődtek, de a kísérleti adásokat 1954-ben kezdték sugározni, hivatalosan pedig 1957-től indult, az első híradót pedig egy évvel később sugározták, természetesen fekete-fehérben. Vagy élőben adták le, vagy filmre készültek, hiszen más képrögzítési technológia még nem volt. Viszont igazi közösségi eseménynek számított, hiszen nem sokaknál volt még tv, így össze kellett gyűlni több családnak, hogy láthassák az adásokat.

A színes adásokra a hetvenes évekig várni kellett. 1989-ben már a magántelevíziók is teret nyertek és elindult az első reggeli műsor, aminek az otthon ülők körében hatalmas sikere lett. Ez volt a Nap TV. A kisvárosokban elterjedt az információ szolgáltató kábel tv, majd a nyolcvanas években már közösségi antennákon fogták a környező országok adásait. Majd jöttek a parabolaantennák. Kábelrendszerek összekapcsolására nem volt lehetőség, ezért úgynevezett videokazettás terjesztéssel indult útjára néhány csatorna, köztük az HBO is.

Aztán pár évvel a kétezres évek előtt beindultak teljes gőzzel a ma legnépszerűbb kereskedelmi csatornák, a TV2 és az RTL Klub. A műsorok ezután gyorsan fejlődtek és a kábelszolgáltatók számtalan csatornát tettek elérhetővé. Ma közel 200 csatorna programja megtekinthető a TV Mustra online műsorújságban is. Azt is láthatod, hogy mi megy éppen most, miről szól, mikor lesz vége és könnyen kinézheted magadnak azt a programot, ami illeszkedik az aktuális hangulatodhoz. Ez a fejlődő világ haszna, éljünk vele, ne ragadjunk a tv kapcsolgatós múltban.