A Google-t gyakran hasonlítjuk egy népszerűségi versenyhez – weboldalak milliói küzdenek a legjobb pozíciókért, amelyeket több tucatnyi tényező befolyásol. A verseny zajában a backlinkek „bizalmi szavazatot” jelentenek egyik weboldalról a másikra, a Google számára az értékesség egyik meggyőző jelét.

Sok, a keresőmotor-optimalizálással alapvetően tisztában lévő cégtulajdonos vagy marketinges valamilyen mértékben felismeri a linképítés súlyát. Az alábbiakban a backlinkek valódi jelentőségét tárjuk fel a SEO szempontjából.

Mi az a link?
A „bejövő” vagy „bejövő” linkek néven is ismert backlinkek akkor jönnek létre, amikor egy weboldal egy másik weboldalra hivatkozik. Például, ha egy hegymászó webhely (A webhely) egy blogbejegyzésre hivatkozik, amely a legjobb túrafelszereléseket hasonlítja össze (B webhely), a túrafelszerelések webhelye bizalmi szavazatot – vagy backlinket – kap a hegymászó webhelytől.

Miért fontosak a linkek?
A backlinkek azért fontosak a SEO szempontjából, mert azt jelzik a Google számára, hogy egy másik forrás elég értékesnek tartja az Ön tartalmát ahhoz, hogy a saját tartalmán belül hivatkozzon rá. Ahogy egy weboldal további backlinkeket szerez, a keresőmotorok arra következtetnek, hogy a weboldal értékes tartalommal rendelkezik, amelyért érdemes jól szerepelni a SERP-ken.

Hogyan szerezhetők legálisan linkek?

A backlinkek megszerzése az off-site SEO-stratégia lényeges eleme. Valójában a backlinkek a legjelentősebb off-site rangsorolási tényező! A backlinkeket elsősorban háromféleképpen lehet megszerezni.

Természetesen szerzett linkek
A Google tökéletes világában a webhelyek csak így szereznének tekintélyt és bizalmat! Egy olyan világ, ahol minden weboldal kizárólag azáltal szerez backlinkeket, hogy más weboldalak önmaguktól megtalálják és megosztják a tartalmukat. Festői, nem igaz? Természetesen ez nem így működik…

Kézi linkek
A manuális linkeket linkszerző tevékenységeken keresztül szerzik meg. Ha a túrafelszereléssel foglalkozó weboldal felkeresi a hegymászó erőforrást, és linket kér, akkor a backlink manuális lenne. Egy másik stratégiai módszer a manuális linkszerzésre a releváns webhelyek számára történő vendégblogolás. Ügyeljen arra, hogy a tartalomban hivatkozzon a weboldalára.

Saját készítésű linkek
A saját készítésű linkek akkor jönnek létre, amikor egy webhely kezelője manuálisan hozzáad egy backlinket egy fórumhoz, blogkommenthez vagy online könyvtárhoz. Legyen óvatos – bár a saját készítésű linkek a backlinkek megszerzésének legegyszerűbb módjának tűnhetnek, sok taktika a „fekete kalapos SEO” felé hajlik, olyan stratégiák, amelyek negatívan befolyásolják a keresőmotorok hírnevét. Ezeket a linkeket jellemzően „no follow” címkékkel jelölik.

Minden ránk mutató link értékes?

Bár a backlinkek általában kívánatosak, nem minden backlink olyan értékes, mint mások. Néhányat eleve előnyösebb kiérdemelni – másokat pedig lehetőleg kerülni kell. A legjobb backlinkek az Ön iparágában működő vagy az Ön vállalatához valamilyen módon kapcsolódó, jó hírű webhelyekről származnak. A backlinkek értékét befolyásoló tényezők megértése kulcsfontosságú a linképítéshez és a backlink-profil egészségének értékeléséhez.

Tippünk: A Naturamarketing online marketing ügynökség ajánlata idehaza a legjobbak közé tartozik, különösen a prémium linképítés szolgáltatás, amely már számos ügyfélnek segített a jobb google helyezések elérésében. 

A backlinkek értékét befolyásoló tényezők

1. Követett vs. nem követett backlinkek (doFollow, noFollow)
A webhelytulajdonosok meghatározhatják, hogy egy egyedi link átadja-e a linkértéket vagy sem. A nem követett link nem ad át linkértéket – a köznyelvben „link juice”-nak nevezik – a linkelő tartománynak, míg a követett link igen. Bár a követett backlinkek sokkal kívánatosabbak, a kiváló minőségű webhelyekről származó nem követett linkek még mindig előnyösek lehetnek a márka erősítése szempontjából.

(Érdekes módon a helyi SEO-stratégia a releváns, lokalizált webhelyekről származó követett és nem követett linkeket egyformán értékesnek tekinti).

2. A hivatkozó domain tekintélye (DA/DR/TF)
A nagy tekintélyű linkelő domainekről kapott backlinkek általában nagyobb értéket (link equity) képviselnek, mint az alacsony minőségű, új vagy spammelő webhelyekről származó linkek. A spammy weboldalakról származó backlinkeket lehetőség szerint kerülni kell.

3. A linkek relevanciája
A Google tudja, ha egy backlink irreleváns. Ha egy kaliforniai gluténmentes pékség linkel az Ön coloradói túrafelszerelés-boltjára, akkor a backlink nem rendkívül releváns, és valószínűleg nem fog annyi link juice-t átadni, mint a hegymászó webhelyről kapott backlink.

4. A link helye
A webhely felépítése jelentős a Google számára, csakúgy, mint a link elhelyezése az oldalon. Például egy oldal láblécébe rejtett backlink nem biztos, hogy annyi értéket ad át, mint egy releváns blogbejegyzés bekezdésébe illesztett.

5. A linkek száma
Egy oldalon több száz vagy ezer link között felsorolt backlink valószínűleg nem olyan értékes, mint egy kevesebb között hivatkozott link. A linkek értékén túl a felhasználó nehezen találná meg az Ön linkjét a több száz között, és nehezen kattintana át az Ön tartalmára, ami megszünteti az értéket.

6. Horgonyszöveg
A horgonyszöveg az a látható karakter vagy szó, amely egy hiperhivatkozást jelenít meg a tartalomban, gyakran aláhúzva és egyedi színnel. Az előző mondatban a „horgonyszöveg” egy kimenő link horgonyszövege. Bizonyos horgonyítószövegek SEO-barátnak minősülnek, több értéket adnak át, mint mások. A tömör, releváns és nem általános szöveg előnyben részesül.

Például erre a blogbejegyzésre való hivatkozás a „backlinkek fontossága a SEO szempontjából” horgonnyal előnyösebb, mint a „kattints ide” általános szöveggel való hivatkozás.