diófa

Diófák: Hogyan kell termeszteni és gondozni a diófákat?

A diófa lombhullató fa, amely lassú növekedési folyamatáért kárpótolja a termesztőket azzal, hogy rengeteg felhasználási lehetőséget kínál, és ami a legfontosabb, hogy ízletes diót termel.

Mik azok a diófák?

A diófák (Juglandaceae) lombhullató fák, amelyek csonthéjas gyümölcsöt, vagy drupét termelnek, amely kemény héjában a diónak nevezett ehető magok találhatók. Ugyanabba a családba tartoznak, mint a hickory- és a pekándiófák, amelyek szintén ehető diót és építhető faanyagot termelnek. Ezek a népszerű árnyékfák akár ötven láb magasra is megnőnek, és akár százötven évig is élhetnek. A diófák egylakiak, ami azt jelenti, hogy a szaporodáshoz szükséges hím- és nőivarú virágokat hoznak létre. A fák emellett lassú növekedésűek, az érett fák legalább tíz év múlva teremnek ehető dióhúst.

A diófák egy juglon nevű kémiai vegyületet termelnek, amely gátolja a szomszédos növények növekedését. Legyen óvatos, ha más növények mellé ülteti őket, mert elszívhatják azok tápanyagát, ami megnehezíti a túlélést.

4 népszerű diófa fajta

Íme néhány a legnépszerűbb diófafajták közül:

1. Fekete dió (juglans nigra): A fekete diófa, más néven amerikai dió, az Egyesült Államokban őshonos, népszerű fajta. Ez a fa földes ízéért becsült diót termel, és a termelők gyakran betakarítják faanyagát a keményfa miatt.
2. Butternut (juglans cenerea): Ez a fehér diónak is nevezett fajta a fekete dióhoz hasonló, bár kisebb és lassabb növekedési ütemű. Valaha elterjedt volt Észak-Amerikában, de népszerűsége csökkent, mivel a rákos betegség kiirtotta a legtöbb fajt a kontinensen.
3. Kaliforniai fekete dió (juglans californica): Ez a Dél-Kaliforniában őshonos fajta nagy bokor vagy kis fa formájában is megnőhet, amelynek törzsének tövéhez közel egy elágazás található, így úgy tűnik, mintha két fa nőne egy helyett. E fa extra kemény dióhéjából nehéz munkát jelenthet a gyümölcsök eltávolítása.
4. Angol dió (juglans regia): Az angol diófa Kínában őshonos. A perzsa dió néven is ismert fa dióhéja vékony, és ízletes dióhúst tartalmaz. Ahogy a fa érik, a kéreg sötétbarnából ezüstös szürkére változik.

A diófa 3 felhasználása

Íme a diófa három legnépszerűbb felhasználási módja:

1. Diótermelés: A diófák legkézenfekvőbb felhasználási módja a gyümölcsök betakarítása az ehető diófélékért. A fekete dió és az angol dió a két, betakarításra gyakran használt fajta.
2. Fűrészáru: A diófa fája kemény és szívós, és az ezekből a fákból származó faanyagból a bútoroktól kezdve a padlóburkolaton át a fegyverzetig mindent el lehet készíteni. A fekete dió a legnépszerűbb fűrészárunak használt diófa.
3. Festés: A diófa termésének összezúzott héja, más néven héja, barnásszürke színűre festheti a ruhákat.

Hogyan kell diófát termeszteni?

A diófa magról történő termesztése türelmet igényel, mivel általában csak egy évtized elteltével kezd jó diótermést hozni. A diófa kertben való termesztésének hatásait is figyelembe kell vennie, mivel a diófa elszívhatja a tápanyagokat más növényekből. Kövesse ezt a lépésről lépésre követett útmutatót a diófa magról történő termesztéséhez:

1. Gyűjtsön magokat. Gyűjtsön friss diót, és távolítsa el a külső zöld héjat a héja körül. Használjon vadon termő diófáról származó diót, vagy vásároljon az élelmiszerboltban.

2. Készítse elő a magokat. A dió kezeléséhez viseljen kesztyűt, mert irritálhatja a kezét. Áztassa a diót egy vödör vízben akár három napig is, hogy megpuhuljon a zöld külső héj, és így kézzel le tudja hámozni. A megpuhult héjat zsebkéssel is felvághatja. A folyamat végén olyan diót kell kapnia, amelynek még mindig megvan a jellegzetes barna héja.

3. Hidegen rétegezd a magokat. Hideg rétegzéssel – a magokat téli körülményeket szimulálva nyugalmi állapotba kényszerítve – kell beindítania a diómagok csírázását. Ehhez helyezze a dióhéjakat egy légmentesen záródó, nedves tőzegmohával töltött edénybe vagy lezárt műanyag zacskóba. Tárolja a tárolóedényt a hűtőszekrényben három-négy hónapig.

4. Ellenőrizze a csírázást. Három-négy hónap elteltével a diómagjaidnak apró csírákat kell növeszteniük, amelyek kiállnak a héjuk tetejéből. Ha csírákat lát, vegye ki a magokat a hűtőből, és tartsa nedvesen.

5. Válassza ki az ültetés helyét. Válasszon olyan ültetési helyet a kertjében, ahol a fa sok közvetlen napfényt kap. Készítsd elő a helyet gazdag, jó vízelvezetésű talajjal, és tisztítsd meg a területet más növényzettől és minden nagyobb sziklától vagy gyökértől. Hagyjon bőséges helyet a fának, mert mély, csavarodó gyökérzetet fejleszt.

6. Ültesse el a palántákat. Ültesse el a diómagokat két és három hüvelyk közötti mélységbe, és földdel tapossa meg őket. Minden egyes magot legalább tizenkét láb távolságra helyezzen el egymástól.

7. Öntözze meg a palántákat. A palántákat az ültetés után azonnal öntözze meg. Készüljön fel arra, hogy a diómagjait fiatal fákká fejlődnek, és az elkövetkező években beérnek.

Hogyan kell gondozni a diófát

Íme néhány tipp a diófa gondozásához:

1. Ültetés ideje: Ültesse a magokat szeptember végén a földbe, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az első növekedési időszakból, mivel az évnek ebben az időszakában még mindig teljes napfényt kap a fa, és lehetővé teszi a hideg rétegződést. Késő tavasszal is elültetheti a fát, ha a magokat előre rétegzi.
2. Öntözés: Az érett fáknak nincs szükségük kiegészítő öntözésre. Az első két évben azonban hasznos, ha hetente legalább egyszer megöntözi a fát. Adjon a fáknak extra vizet, amikor meghonosodnak, különösen, ha magról neveli őket.
3. Gyomlálás: Rendszeresen távolítsa el a gyomokat a területről, ha magról neveli a fát. Ha a diófa körüli talajba mulcsot teszel, az szintén segít távol tartani a gyomokat a fa gyökérzetétől.

Hogyan kell betakarítani a diót

A dió betakarításának legjobb ideje szeptember és november között van. Íme, hogyan szedje le a diót a fáról kézzel:

1. Védekezzen. A dió betakarításakor viseljen gumikesztyűt, hogy megvédje bőrét a dióban lévő természetes irritáló anyagoktól.
2. Ellenőrizze az érettséget. Nyomja a hüvelykujját a dió külső zöld héjához. Ha a héj elég puha ahhoz, hogy a hüvelykujj lenyomata egy pillanatra megmaradjon, akkor a dió készen áll a szedésre. A diót a fa magasan fekvő részeiről vizsgálja meg, mivel ezek érnek utoljára, és ezek jelzik a fa többi részének érettségét.
3. Rázza meg a diót. A diót lazán lerázhatod a fádról, hogy betakaríthasd, amint megérett. Rúddal vagy a kezével rázza le a diót, és azonnal szedje le a földről.
4. Távolítsa el a zöld héjat. Távolítsa el a külső zöld héjat a kezével, vagy tapossa meg a gyümölcsök egy csoportját, hogy feltörje őket.
5. Mossuk meg a héj nélküli diókat. Többször mossuk át erősen a héj nélküli diókat, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, törmeléket vagy férgeket.
6. Néhány hétig szárítsa. Terítsd ki a héj nélküli diókat egy rétegben, és hagyd őket néhány hétig meleg, száraz helyen száradni.
7. Egy késsel hámozza meg a diót. Használjon hámozókést, diótörőt vagy zsebkést a dióhéj hántolásához, hogy a héj megszáradása után feltáruljon a dió belseje.
8. Szárítsuk meg és tároljuk a diót. Szárítsa a diót sütőlapon több napig, vagy pirítsa meg a sütőben fogyasztás előtt. A szárított, hántolt diót most már légmentesen záródó zacskóban, szobahőmérsékleten akár egy évig is tárolhatja.