klíma beszerelés

Mekkora összeget kell a klíma beszerelésre fordítani?

Az, hogy mennyibe kerül a klíma beszerelés és mire kell különös figyelmet fordítani a folyamat során a meleg évszak közeledtével egyre többeket érdekel. A költségbecslésnél mindenekelőtt azt a tényt kell figyelembe venni, hogy egy befektetés, azaz egy klíma beszerelés teljes értéke több tényezőből áll: a készülék árából, a szakemberek által nyújtott telepítési szolgáltatásból, valamint a későbbi karbantartás és szervizelés költségeiből.

Amikor egy légkondicionáló havi fogyasztási költségéről van szó, a műszaki paraméterek nagy jelentőséggel bírnak, de nincsenek hatással a klíma telepítés ár mértékére. A választás során figyelembe kell venni többek között az elektromos hatékonysági osztályt. Ha pénzt szeretnénk megtakarítani, válasszunk A+++ vagy A++ modelleket, mivel ezek fogyasztják a legkevesebb áramot és nem befolyásolják drasztikusan az aktuális rezsiszámlákat.

A klíma telepítés ár egy családi házban elsősorban annak területétől és a különálló helyiségek számától függ. A telepítésre fordítandó összeget a munka összetettsége is befolyásolja. Szintén költség növelő tényező lehet, ha a csövezéshez falbontásra, egyéb kőműves munkákra is szükség van, melyeket a felkészült szakemberek meg tudnak oldani. Más kérdés, ha külön kőművest is kell hívni a bontáshoz, majd újra a nyomok eltűntetéséhez.

A szerelési anyagok szintén a beépítéstől függenek, általában méterben adják meg, ami a különböző drága csöveket jelenti, amik a kültéri egység és a beltéri egység távolságától függenek. Egészen más az ár, ha 3 méteren belüli a távolság, mint ha 8-10 méternyit kell csövezni.