A klíma szivárgásvizsgálat nemcsak a készülék állapotát, hanem a működését is befolyásolja. A hűtőközegek minden légkondicionáló kulcsfontosságú részét képezik. Enélkül a berendezés nem képes hűvös levegőt termelni. A hűtőközeg szivárgása nem csak azt eredményezheti, hogy a klíma nem képes megfelelően működni.

A megnövekedett energia költségek kockázatának is kitehet bennünket, és akár veszélyes is lehet. Jelentős szivárgás esetén a helyiségben tartózkodók mérgezést kaphatnak. A klíma szivárgásvizsgálatot a szivárgás pontos helyének meghatározására használják az otthoni és az ipari klíma tekintetében is. Az utóbb említett légkondicionálók jelentősen különböznek más beltéri klíma berendezésektől. Először is, a képességeik sokkal nagyobbak a háztartásokban használt társaikénál. Ezenkívül megbirkóznak minden olyan tényezővel, ami a termelő üzemekben felmerülhet. Ezért sem a magas környezeti hőmérséklet, sem a magas szennyezés nem okoz nekik problémát.

Az ipari klíma igazán nehéz körülmények között dolgozik, befolyásolva a hőmérsékletet és a páratartalmat. Ugyanakkor ezek gazdaságos megoldások is.