elektromos autózás 2022

Az elektromos autók globális eladásai a tavalyi rekordok megdöntése után 2022-ben is erőteljesen növekedtek

Az elektromos autók eladásai 2021-ben is lendületben voltak, és 2022-ben is erősek maradtak, de a jövőbeli növekedés biztosítása nagyobb erőfeszítéseket igényel az akkumulátorgyártás és a kritikus ásványi anyagellátás diverzifikálása érdekében, hogy csökkentsék a szűk keresztmetszetek és az áremelkedés kockázatát – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Az elektromos autók (beleértve a teljesen elektromos és a plug-in hibrideket is) eladásai 2021-ben megduplázódtak, és új rekordot értek el: 6,6 millió darabot, és most hetente többet adnak el, mint 2012-ben egész évben – derül ki az évente megjelenő Global Electric Vehicle Outlook legfrissebb kiadásából. A globális ellátási láncok mentén tapasztalható feszültségek ellenére az eladások 2022-ben is erőteljesen emelkedtek: az első negyedévben világszerte 2 millió elektromos autót adtak el, ami háromnegyedével több, mint az egy évvel korábbi időszakban. A világ útjain 2021 végére mintegy 16,5 millió elektromos autó lesz forgalomban, ami a 2018-as szám háromszorosa.

Kínában az elektromos autók értékesítése 2021-re csaknem megháromszorozódik, 3,3 millióra, ami a globális összérték mintegy felét teszi ki. Európában (65%-kal 2,3 millióra) és az Egyesült Államokban (több mint kétszeresére, 630 000-re) is erőteljesen nőttek az eladások. A kínai elektromos autók jellemzően kisebbek, mint más piacokon. Az alacsonyabb gyártási költségek mellett ez jelentősen csökkentette az árkülönbséget a hagyományos autókhoz képest. Az elektromos autók átlagára Kínában csak 10%-kal volt magasabb, mint a hagyományos ajánlatoké, míg más nagy piacokon átlagosan 45-50%-kal. Ezzel szemben a legtöbb feltörekvő és fejlődő gazdaságban, ahol gyakran csak néhány modell áll rendelkezésre, és ezek árai a tömegfogyasztók számára megfizethetetlenek, az elektromos autók értékesítése elmarad.

A tartós politikai támogatás az egyik fő oka annak, hogy számos piacon erős az elektromos autók értékesítése, mivel a támogatásokra és ösztönzőkre fordított állami kiadások 2021-re megduplázódnak, és megközelítik a 30 milliárd USD-t. Egyre több ország tűzött ki ambiciózus járművekkel kapcsolatos villamosítási célokat az elkövetkező évtizedekre, és számos autógyártónak vannak olyan tervei flottájuk villamosítására, amelyek túlmutatnak a politikai célokon. Világszerte ötször több elektromos autómodell lesz elérhető 2021-ben, mint 2015-ben, és az elérhető modellek száma 2021 végére eléri a 450-et.

„Az új globális energiagazdaság kevés olyan dinamikus területe van, mint az elektromos járműveké. Az ágazat sikere az új értékesítési rekordok felállításában rendkívül biztató, de nincs helye az önelégültségnek” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. „A politikai döntéshozóknak, az iparági vezetőknek és a befektetőknek rendkívül ébernek és leleményesnek kell lenniük az ellátási zavarok kockázatának csökkentése és a kritikus ásványi anyagok fenntartható ellátásának biztosítása érdekében. Új miniszteri megbízatása keretében az IEA világszerte együttműködik a kormányokkal abban, hogy miként lehet stratégiai módon kezelni az elektromos járművekhez és más kulcsfontosságú tiszta energiát hasznosító technológiákhoz szükséges kritikus ásványi anyagok erőforrásait”.”

Rövid távon az elektromos autók folyamatos erős eladásának legnagyobb akadályát az akkumulátorgyártáshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványi anyagok árának emelkedése, valamint az ellátási láncban az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás és a Covid-19 folyamatos zárlatai okozta zavarok jelentik Kína egyes részein. A jelentés szerint hosszabb távon nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy elegendő elektromos autó töltő infrastruktúrát építsenek ki az elektromos autók értékesítésének várható növekedéséhez.

Tippünk: Ha otthoni elektromos autó töltő létesítésén gondolkodik, nézze meg a wallbox.hu weboldalt, ahol nem csak naprakész információkat, de rengeteg csúcsminőségű terméket is találhat.

A lítium, az autóakkumulátorok számára kulcsfontosságú ásványi anyag ára 2022 májusában több mint hétszer magasabb volt, mint 2021 elején, és a kobalt és a nikkel ára is emelkedett. Ha minden más tényező változatlan marad, az akkumulátorok ára 15%-kal emelkedhet, ha ezek az árak a jelenlegi szintek körül maradnak, ami megfordítaná a több éve tartó csökkenést. Oroszország ukrajnai inváziója további nyomást gyakorolt, mivel Oroszország a világ akkumulátor-ipari nikkeltermelésének 20%-át adja.

Az európai és az egyesült államokbeli kormányok az EV-ellátási láncok hazai fejlesztését célzó iparpolitikát támogattak, mivel a lítium-, kobalt- és grafitfeldolgozó és -finomító kapacitások több mint fele Kínában található. Emellett Kína állítja elő az összes lítium-ion akkumulátor háromnegyedét, és rendelkezik a katódok gyártási kapacitásának 70%-ával és az anódok 85%-ával, amelyek mindkettő az akkumulátorok alapvető összetevője. A 2021-ben gyártott elektromos autók több mint felét Kínában szerelték össze, és az ország készen áll arra, hogy megőrizze gyártási dominanciáját.

Míg 2021-ben a világszerte eladott személygépkocsik közel 10%-a volt elektromos, addig a globális tehergépkocsi-eladások mindössze 0,3%-át tették ki. Ennek az aránynak 2030-ra mintegy 10%-ra kellene növekednie egy olyan forgatókönyv szerint, amely összhangban van a világ országai által eddig bejelentett éghajlati kötelezettségvállalásokkal és célokkal, és 2030-ra 25%-ra az IEA 2050-ig megvalósítandó nettó nulla kibocsátás forgatókönyve szerint. Az elektromos tehergépkocsik jelentős elterjedése eddig csak Kínában történt meg, köszönhetően az erőteljes kormányzati támogatásnak. Más országok is bejelentették azonban a nehéz tehergépkocsik villamosítására vonatkozó terveiket, és a gyártók egyre szélesebb modellválasztékot kínálnak. A nagy hatótávolságú teherautók nagy teljesítményű töltéseket igényelnek, amelyek jelenleg drágák, és gyakran hálózati fejlesztéseket igényelnek. Az IEA új jelentése nagyobb kormányzati támogatást és tervezést javasol a nyilvános töltőinfrastruktúra számára.

További ajánlások közé tartozik a járművek hatékonyságára és szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó szigorú előírások alkalmazása az elektromos járművek iránti kereslet alátámasztására; a két- és háromkerekűek és a városi buszok előtérbe helyezése az elektromos járművek használatának beindítása érdekében a feltörekvő és fejlődő piacokon; valamint a kritikus ásványkincsek kitermelésébe történő nagyobb mértékű beruházások ösztönzése a környezetvédelmi és társadalmi szempontból fenntartható gyakorlatok tiszteletben tartása mellett, hogy elegendő készlet álljon rendelkezésre a tiszta energiára való átálláshoz.