Ezért fontos karbantartanunk az ABS kockánkat

Ezért fontos karbantartanunk az ABS kockánkat

Az ABS kocka autónk egyik legfontosabb biztonsági berendezésében helyezkedik el, a blokkolásgátlóban. Bármikor úgy ülünk autóba, hogy nem működik megfelelőben az ABS kocka, veszélyben vagyunk. Emiatt rendkívül fontos az, hogy megfelelően karbantartsuk, hiba esetén pedig elengedhetetlen az ABS kocka javítás.

Mi célt szolgál a blokkolásgátló és az ABS kocka?

Ahogy azt említettük, a blokkolásgátló az autók egyik legfontosabb biztonsági berendezése. Nade mit is csinál pontosan a blokkolásgátló? Vegyünk egy példát, ahol éppen nagyobb sebességgel haladunk járművünkkel és valamilyen okból kifolyólag fékeznünk kell egy nagyobbat. Ha az ABS kocka és a blokkolásgátló hibátlanul működik, akkor az autónk egy érdekes módon fog megállni. Ahelyett, hogy a kerekek teljesen leblokkolnának egyik pillanatról a másikra, a blokkolásgátló finomakat enged rajta. Ezt annak érdekében teszi, hogy az autó kerekei ne csússzanak meg, az autó pedig ne forduljon fel. A finom engedéseknek köszönhetően a kerekek nem fognak megcsúszni, az autó pedig irányítható marad.

Mitől hibásodhat meg az ABS kocka?

Gyakori a meghibásodás például a Suzuki ABS kocka esetében. A meghibásodást leggyakrabban egy bizonyos dolog szokta okozni, szennyeződések lerakódása. Abban az esetben, ha az ABS kocka megfelelő állapotban van, menet közben átáramlik rajta a fékfolyadék. Fékezés során működésbe lép egy mágneses szelep, ami átirányítja a fékfolyadékot egy tartályba. Ezzel csökken a nyomás a fékkörben. Abban az esetben, ha az ABS kockában túl sok lerakódás van, a fékfolyadék nem fog tudni megfelelően közlekedni, ez pedig gyakorlatilag meghibásodásnak nevezhető. Emiatt olyan fontos az, hogy megvizsgáltassuk az ABS kockánkat. Bár léteznek rá trükkök, saját magunk nagyon nehezen tudjuk megmondani azt, hogy milyen állapotban van az ABS kockánk, az pedig egyértelmű, hogy jobb, ha nem élesben derül ki. Vezessünk biztonságosan, óvatosan és kerüljük el az elkerülhető baleseteket.