Hogyan működik az ABS kocka

Hogyan működik az ABS kocka?

Blokkolásgátló napjainkban az autók nagy százalékában található. A gyártók igyekeznek minél biztonságosabbá fejleszteni az autóikat. Az autók biztonságtechnikája sok különböző mércét állít fel, ezek közül az egyik legfontosabb, a megfelelő fékműködés. Az ABS kocka az a szerkezet, ami a blokkolásgátló nyomásszabályzásért felelős.

Mi az az ABS kocka?

Az ABS kocka egy elektronikus alkatrész, ami a biztonságunkért felelős és a blokkolásgátló működésében vesz részt. Ha valamilyen helyzetben szükséges beletaposnunk a fékbe, akkor fogjuk megtapasztalni működését. Ha jól működik az ABS kocka, meggátolja, hogy ilyen eseteknél az autó megcsússzon, kipördüljön, így irányítható marad és a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban tudjuk megállítani az autót. Századmásodpercek történései is meghatározóak lehetnek abban, hogyan reagál az autónk. Ha kerültünk már ilyen helyzetbe, érezhettük, ahogy pulzál a fékpedál. Ez azt jelenti, hogy működött a blokkolásgátló.

Mit csinál az ABS kocka?

Az ABS feladata az, hogy fokozatosan állítsa meg az autó kerekeit. Fokozatosan kicsi engedésekkel állítja meg a járművet, így az nem pördül ki. Alap esetben a fékfolyadék átáramlik az ABS kockán, fékezéskor viszont életbe lép egy mágneses szelep, ami átengedni a folyadékot egy tartályba, hogy lecsökkentse a fékkör nyomását. Elképzelhetjük úgy is, mintha a biciklinket úgy állítanánk meg, hogy nem egy nagy húzást gyakorolnánk a fékre, hanem fel-felengednénk a kezünk róla. Gyakorlatilag ezt csinálja a blokkolásgátló is.

Mit csináljunk hibás ABS kocka esetén?

Ha az ABS kocka nem működik jól, időzített bomba lehet az autónk. Típushibája egyes eszközöknek, példának az Opel ABS kocka. Ha az ABS kocka hibás, az autó kipördül hirtelen fékezésnél, ami nagyon komoly balesethez vezethet. Legtöbb esetben a probléma az, hogy a fékfolyadék nem jut el a fékkörökhöz, hiszen nem megfelelő irányba folyik a lerakódott szennyeződések miatt. Ez az ABS kocka cserélésének hiányát mutatja.