DSG váltó

Útmutatás a DSG váltó meghibásodása esetén

A DSG váltós autó vezetése tényleg jó dolog, dicsérik az autótulajdonosok. Kell is ez a mámor, mert sok pénzt költ erre a technológiára, aki szeretné kipróbálni. Ha kicsit utánanézünk, tulajdonképpen nincs elég nyomós ok arra, hogy ilyen drága legyen a DSG váltós autó, tehát úgy tűnik, tényleg a vezetési élményért fizetünk.

Ha a DSG váltó mélyére nézünk, megértjük, milyen nagyszerű találmány. A duplakuplungos sebességváltót úgy kell elképzelnünk, mintha két kézi váltót összeköltöztetnének és testvériesen felosztanák közöttük a sebességfokozatokat. Párosakat, páratlanokat külön rendezve és a hátramenetről sem megfeledkezve. Ettől élhetjük át a rángatásmentes autózás élményét, ráadásul a vonóerő csökkenését sem érezzük.

A váltás nagyszerűsége csupán csak akkor bicsaklik meg, amikor előjönnek a DSG váltó hibák. Az első nehézséget általában a felismerés okozza, erre szolgál most ez az útmutató. Amivel jó, ha tisztában vagyunk, hogy a DSG váltóból még a hatsebességes is egészen igénytelen, de azért reagál a tartós hanyagságra. 60 ezer km nem kevés út, ekkor már jár neki az új váltó olaj. Cseréljük le, mert a mulasztás borsos költségeket emészthet fel. Ez az állagmegőrzés egyik fontos lépése. Hiba esetén viszont ezen általában már túl vagyunk.

A vezérlőelektronika tájékán keresendő a hiba, ami az elhanyagoltságból adódhat. Autóvásárlásnál érdemes használat közben ellenőrizni a duplakuplungos sebváltót, hogy kiszűrjük a lehetséges problémát. A teszt: induljon nagyon simán, fokozatosan a fékek felengedése után. Váltásnál egész kicsit se rángasson, ne csattanjon hátramenetbe kapcsolásnál. Ha megugrik az már a hiba előszele. Ilyenkor kipróbálhatjuk, hogy üresben, meleg motornál hátragurul -e.

A hiba további jele a váltóolaj szivárgás és a váltóharang környékén megjelenő olajfoltok.

Az utolsó és ebben az esetben a legjobb lépés a megfelelő szerviz felkeresése. Olyan tapasztalt szakemberekre lesz szükség, akik profi módon értenek a vezérlőelektronika javításához.