váll masszírozás

Tudtad? Post-Covid ízületi gyulladás is létezik?

A koronavírus velünk van évek óta, amióta felütötte a fejét, sok gondot okoz világszerte. Bár egyre többet tudunk a lefolyásáról, a lehetséges kimeneteléről és a későbbi szövődményeiről még messze van az az idő, amikor pontosan kiismerjük. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan átalakul, mutálódik, újabb és újabb próbatétel elé állítva az emberiséget és a tudományt.

Multiszisztémás jellege miatt nem csak a tüdőt, hanem más szerveket, szervrendszereket is veszélyeztet, s a gyógyulás sem minden esetben teljes. Sokféle post-covid tünet maradhat vissza és válhat krónikussá: ilyen például Post-Covid izületi gyulladás, a mellkasi- és vállfájdalom is.

Jó példa erre Peti esete, aki egy évvel a vírus megjelenése után jelentkezett a szakembereknél arra panaszkodva, hogy már a betegsége alatt is lapocka-, könyök-, csukló- és nyakfájdalmaktól szenvedett, amelyeknek a nagy része sajnos megmaradt az aktív időszakot követően is. A versenytáncosnál a betegség aktív szakaszában a tüdőgyulladás és bélpanaszok mellett lapocka és jobb oldali hasi fájdalmak is megjelentek, amik krónikussá váltak. A felépülés rendkívül lassú volt, sokáig köhögött, gyenge és fáradékony volt.

Hónapokkal később a vállfájdalom is megjelent, ami gyorsan odáig fajult, hogy sokszor már éjszaka sem tudott aludni tőle. Bár az éjszakai fájdalmak is kellemetlenek voltak, Petit mégis a legjobban az zavarta, hogy tánc közben képtelen volt fájdalommentesen felemelni a karját 80 fok fölé. Keringőzni és közben nem felemelni a kart, olyan érzés volt, mint amikor valaki teniszezni szeretne és nem tudja megfogni az ütőt.

A probléma okának kiderítése

Ahhoz, hogy a problémát kezelni lehessen szükség van arra, hogy egy alapos beszélgetés alkalmával kiderítsük a lehetséges okokat. Ez történt Peti esetében is, első alkalommal a beszélgetés során, egyre egyértelműbbé vált a vállfájdalom és a covid szoros összefüggése. A terapeuta az eddigi tanulmányait és saját tapasztalatait összevetve majdnem biztos volt az az első hipotézisében, miszerint a covid alatt, a sok köhögés és a tüdőgyulladás miatt kialakult mellkasi hegesedések azok, amelyek a panaszt okozzák.

Az első kezelés alkalmával sok feszülést találtak a mellkason – nem javult a vállmozgás és a fájdalom intenzitása sem csökkent. Hasonló lett az eredmény a második és a harmadik kezelésen is. Bár a kezeléseket végző szakember tudta, hogy ez a betegség tartogathat meglepetések, de nem igazán értette, hogy miért nem reagál a páciens semmire.

Mi a teendő, amikor egy terápia elakad?

A harmadik alkalom után Peti a fájdalmas kezeléseket megelégelve a terápia befejezését javasolta. A terapeuta nem tudott sok ellenérvvel szolgálni, – hiszen nem volt előrelépés a gyógyulás felé – de nem hagyta nyugodni egy visszatérő gondolat , miszerint: “nem tudom mi okozza a panaszát, de a vállának semmi baja“. Csak olyan esetekben szokott valakit a terápia során kitartásra biztatni, akinél nagyon közel érezte a megoldást. Végül megígérte a páciensnek, hogy nem fog több fájdalmat okozni, ha még párszor igénybe veszi a kezelést.

A meggyőzés sikeres volt – Peti a következő alkalomra elhozta a post-Covid szövődmények miatt végzett kontroll vizsgálat eredményét, ami gyértemúen kimutatta, hogy a tüdőn és a máj körül hegesedések maradtak. A máj olyan belső szervünk, ami a beidegzését tekintve közel van a vállhoz. Az már jól köztudott tény, hogy a kar idegei a nyakcsigolyáktól indulnak ki, az viszont kevésbé ismert, hogy a máj egyik idege (nervus phrenicus) is innen lép ki a gerincvelőből.

Üzen a máj, ha boldogtalan!

Az idegi-konvergenciának hívott jelenség (nerve convergence) során a belső szervek, a bőr, az izmok stb. idegei a gerincvelőbe futnak be és ott kapcsolnak át az agyba haladó idegsejtekre. Gerincvelői szinten sok típusú ideg találkozik (konvergál). A májunk nem tud fájdalom formájában jelezni, akkor sem, ha valamitől szenved vagy megsérül (például, ha szikével megvágjuk, nem okoz fájdalmat).

Ha valamilyen ok miatt a máj nem tudja ellátni funkcióját (Peti esetében a covid okozta hegesedések miatt), akkor a szervben gyulladásos anyagok jelennek meg (perifériás szenzitizáció) és szép lassan “megfertőzik” azt a gerincvelői szelvényt, ahonnan az ideg kilép (most a nyakcsigolyákat) és ezt nevezzük centrális szenzitizációnak (central sensitization). Ilyenkor az adott csigolyánál minden ideg elkezd szolidarizálni a máj idegével és ez alól nem képeznek kivételt a vállat beidegző idegsejtek sem. Megjelenik a vállfájdalom, azaz kisugárzik a fájdalom.

A vállfájdalom nagyon gyakori azoknál, akik máj-, mellkasi- vagy nőgyógyászati műtéten estek át. Jelen esetben egyértelműen Post-Covid izületi gyulladással álltunk szemben.

Az idegi konvergenciát egy másik, jól ismert tünetegyüttessel is lehet szemléltetni. Közismert, hogy egy szívinfarktushoz sok esetben társul mellkasi-, állkapocs-, és bal karfájdalom. Ilyenkor pontosan ugyanez a fentebb ecsetelt folyamat játszódik le. A szív belső izomzatának idegei és a bal kar idegei ugyanazon a gerincvelői szelvényen találkoznak.

A kezelés egyszerűvé vált, mert a szakember tudta, mit kell kezelni

Oldalfekvésben, kitapogatta a májat és elkezdte annak a mobilitását javítani – minden irányból, óvatosan mozgatta, ami már nem járt nagy fájdalommal. A kezelés során Peti émelygést és egy enyhe lokális feszülést tapasztalt, valamint zsibbadt a nyaka és az állkapcsa. Már a kezelés végén könnyebbnek érezte a karját, a legközelebbi alkalomra pedig már 85%-os javulásról számolt be és a hatást tovább tudták fokozni. Peti esete megerősítette, hogy a Post-Covid izületi gyulladás egy olyan szeszélyes betegség, amit nem szabad alábecsülni.

Miért nem voltak eredményesek az első kezelések?

A krónikus és belső szervi panaszokat többnyire a Stecco fascia-manipulációt alkalmazva kezelik, mert ez bizonyul a legeredményesebbnek. A Stecco módszerrel úgy hatnak a belső szervekre, hogy közben nem kezelik közvetlenül a szervet, hanem csak annak a környezetét. Ha sikerül helyreállítani az érintett szerv fascia-, és szalag rendszerét, a továbbiakban az képessé válik az optimális működésre.

Peti májánál a vírus okozta fertőzés következményeként kialakult adhéziók miatt ez módszer már nem volt képes hatékonyan működni a hasüregi változások miatt. A terápia elején hiába kezelték a máj környezetét, kapcsolatba kellett lépni közvetlenül a szervvel is.

szerző: Sherlock Rehab