bábuk a pénzen

Nyugdíjbiztosítás előtti tudnivalók: kisokos kezdőknek

Annak érdekében, hogy ezzel az öngondoskodási formával biztosan célt érjünk, a nyugdíjbiztosítás előtti tudnivalók átfogó ismerete kardinális kérdést jelent. A tapasztalat azt mutatja, hogy arányaiban még mindig kevesen terveznek évtizedekkel előre és az időskori anyagi helyzetünk biztonságát jellemzően főként az állami ellátástól várjuk.

A hazánkban zajló gazdasági és főképp társadalmi folyamatok ugyanakkor egy baljósabb képet vetítenek előre. Tudniillik a nyugdíjak folyósítását és az egészségügyi ellátás hátterét biztosító felosztó-kirovó rendszer az aktív dolgozók által befizetett adókra és járulékokra támaszkodik. A korfa fokozatos elöregedése azonban egyre nehezebbé teszi ennek kivitelezését, így szinte borítékolható, hogy a juttatások reálértéke csökkeni fog és a korhatár is kitolódik majd. A Grantis szakértői ezért fokozottan felhívják a figyelmet az öngondoskodási formák jelentőségére, különös tekintettel a nyugdíjbiztosítás előnyeire. Ezzel együtt a siker érdekében az eszköz megválasztásánál nagyon körültekintő módon kell eljárnunk.

Nyugdíjbiztosítás tudnivalók – milyen szempontokat mérlegeljünk?

Amikor időskori anyagi biztonságunk megteremtése a cél, akkor a legfontosabb szem előtt tartanunk, miszerint minél korábban vágunk bele a megtakarításba, végül annál könnyebb dolgunk lesz. A harmincas, negyvenes éveinkben ugyan még nagyon távolinak tűnik a korhatár elérése, ám akár egy nyugdíjbiztosítás, akár egy másik forma mellett tesszük le végül a voksunkat, az idő nekünk dolgozik. Az állami támogatás mellett a kamatos kamat erejét sem szabad alábecsülnünk és ha van legalább 15-20 évünk, akkor relatíve alacsony havi költségek mellett is komoly tartalékot halmozhatunk fel. Mielőtt azonban döntenénk, mindenképpen alapos tájékozódásra van szükség, ebben pedig egy kezdőknek szóló kisokos óriási segítséget jelenthet, miképp egy független pénzügyi tanácsadóval folytatott konzultáció is elengedhetetlen. Ugyanis ma már közel félszáz különféle konstrukció érhető el a piacon, ezek közt pedig akár jelentős eltéréseket is tapasztalhatunk. Kezdőként, az elegendő tapasztalat hiányában pedig szinte lehetetlen feladat kiválasztani a számunkra legoptimálisabb megoldást. Vizsgálni kell a költségeket, az elérhető kiegészítő szolgáltatásokat, a kockázatvállalási hajlandóságunkat, pénzügyi ismereteinket, de döntő befolyással bír az aktuális és a jövőben várható anyagi helyzetünk is. Ez a folyamat tehát rendkívül komplex, emiatt pedig átfogó ismereteket igényel, így a döntés meghozatalába feltétlen érdemes bevonni egy specialistát.

Használjuk ki az adójóváírás nyújtotta előnyöket!

A nyugdíjbiztosítás kétségkívül egy kiváló eszköz, ám megeshet, hogy a kívánt eredményt csak portfóliónk diverzifikálásával érhetjük el. Főképp igaz ez annak tükrében, hogy ma Magyarországon három olyan nyugdíj előtakarékossági forma is létezik, amire állami támogatás érhető el. Mivel ennek a jóváírásnak az összege konstrukciónként is maximalizálva van, ezért úgy járunk a legjobban, ha mindegyik eszközt párhuzamosan alkalmazzuk. Ezzel évente akár 280 ezer forintot is visszakaphatunk, ami évtizedes távlatokat tekintve hatalmas pluszt eredményezhet. Tekintettel arra, hogy a különféle formák esetében átfedésekkel is kell számolni, nagyon gondos tervezést igényel a portfóliónk összeállítása. Különösképp igaz ez a nyugdíjbiztosítás megválasztásánál, hiszen ott a kockázatviselési kiegészítéseket is a személyes igényeinkhez kell igazítani. Az öngondoskodási formák vonatkozásában tehát megannyi tudnivaló bír döntő befolyással, így egy mindenre kiterjedő kisokos áttanulmányozása, valamint a szakértői segítség igénybevétele elengedhetetlen a céljaink eléréséhez.